FacebookTwitterYoutubeInstagram

Mesaj deschidere an universitar 2020/2021

Home »Noutati » Mesaj deschidere an universitar 2020/2021
01.10.2020

Dragi studenți,

Vorbind despre solidaritate, Andrei Pleșu spunea că doi oameni sunt solidari atunci când se întâlnesc și tac un răstimp despre același lucru.

În mod obișnuit, această zi, a deschiderii unui nou an universitar, ar fi fost una de bucurie, de entuziasm, de freamătul speranței și al încrederii în viitorul ce va să vie, de tumultul bucuriei de a ne revedea, cu toții, profesori, studenți, cei care, cu truda lor, fac din Universitatea noastră un reper în învățământul românesc.

Din când în când, însă, omenirea cunoaște câte un moment de „răscruce”, de cumpănă, atunci când îi este dat să stea, să reflecteze, să judece, să mediteze la propria soartă și la propriu-i destin. A venit acest vânt rece al unui virus ciudat, necunoscut și ucigaș, care a dat totul peste cap, poate cel mai greu impas din istoria omenirii.

De la începuturile sale, omenirea a însemnat asociere, comunitate, comuniune. Cu semenii, cu zeii, cu alți oameni, de altă seminție, de alt neam și de altă culoare. Omul nu este creat pentru a trăi singur. El trebuie să comunice, să relaționeze, să creeze legături umane puternice, indestructibile.

Impasul în care se află, astăzi omenirea ne arată, de fapt, că nu putem reuși decât împreună. Orice gest al unui semen de-al nostru poate influența, în mult mai puțin timp decât ne-am putea închipui, o comunitate din România, de exemplu. Separați, nu mai știm nici cine suntem, și nici ce rost mai avem pe acest Pământ.

Deschiderea anului universitar ar trebui să fie o bucurie. Și este. Dar numai pe jumătate. Căci întâlnirile nu vor mai fi direct, față în față, ci on-line. Firește, în afara acelor activități cu caracter aplicativ.

Așadar, învățământul on-line. Este bine, este rău? Depinde de noi toți, cadre didactice, studenți, personalul auxiliar responsabil de întreținerea și buna funcționare a sistemelor să putem continua, în condiții dintre cele mai bune, procesul de învățare la nivel academic. Semestrul al II-lea al anului universitar trecut a arătat că se poate, și încă în condiții dintre cele mai bune. Atât profesorii, cât mai ales, voi, dragi studenți, ați fost la înălțime.

Așa că vom lăsa, pentru o vreme, sălile de clasă să răsune doar de ecoul pașilor și al vocilor trecute, iar noi ne vom întâlni on-line, dialogând despre același lucru important ca și în amfiteatre, noutățile din domeniile in care ați ales să vă pregătiți.

Să ne vedem și auzim cu bine!

Timișoara,

01.10.2020 Decan,

Prof.univ.dr. Florin IMBREA

NEWSLETTER
USAMVBT
Telefon 0256 277 007
Calea Aradului nr.119, 300645 Timisoara, jud. Timis, Romania
Adresa
FacebookTwitterYoutubeInstagram
PlatiOnline
Copyright © 2024 USAMBVT . Web design by Royalty